Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena hmelja
  • 15.04.2024. 18:00

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 eura za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus

Foto: Depositphotos/SaraTM
  • 3.304
  • 201
  • 0

Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. 

Podsjeća na divlje šparoge

Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su cijenjeni. U Belgiji i Nizozemskoj se prodaju i do 1.000 eura po kilogramu, piše East Fruit. No, sve je popularniji i u drugim zemljama. 

Ono što ih čini tako skupima je to što se hmelj većinom ne uzgaja za ove svrhe, nego ga pojedinci beru u svojoj okolini. Osim toga, vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. 

Imaju protuupalna svojstva 

Preporuka je da se kratko termički obrade, a imaju okus sličan kelju, s orašastom, ali i notom hmelja. Pripremaju se jednako kao obične šparoge - pirjaju se na maslacu s malo soli i limunovim sokom ili kratko kuhaju na pari. Odlično se slažu s kuhanim krumpirom, ribom i piletinom ili pak u omletu s jajima. 

Izdanci ove biljke nutritivno su vrijedni jer osim vlakana sadrže brojne vitamine, i minerale, a najviše vitamin C i A te kalij. Bogati su antioksidansima te imaju protuupalna svojstva. Osim toga, sadrže i spoj ksantohumol koji je učinkovit protiv nesanice, a pojedina su istraživanja pokazal da može biti djelotvoran protiv nesanice, ali i raka dojke i prostate. Ovog spoja ima najviše u češerima zrelog hmelja koji se koriste kao čaj.

Dobrobit ove biljke, kao i cijena koju postiže mogli bi potaknuti male poljoprivrednike da pokrenu uzgoj na svom zemljištu. 


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Uzgaja se da bi... Više [+]

Tagovi

Izdanci hmelja Hmelj Ksantohumol Cijena hmelja Dobrobit hmelja Protuupalna svojstva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.